DE BEN-WONING: 5 VOORDELEN

VAN EXTRA COMFORT TOT KORTING OP DE ONROERENDE VOORHEFFING
... juni 17, 2021 / Nieuws

Sinds 1 januari 2021 is de BEN-woning of bijna-energieneutrale woning de norm voor nieuwbouw in Vlaanderen.

Om als BEN-woning geclassificeerd te worden, moet aan heel wat normen voldaan worden. De richtlijnen hebben onder meer betrekking op het E-peil of energieprestatiepeil van de woning, de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen en het S-peil of schildpeil: de energie-efficiëntie van de zogenaamde bouwschil, die bestaat uit de buitenmuren, het dak en de vloer van de woning. Woningen die aan de BEN-richtlijnen voldoen, verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie en koeling. De energie die toch nodig is, wordt opgewekt met behulp van groene systemen en hernieuwbare energiebronnen zoals een zonneboiler of zonnepanelen. Zo is de perfecte BEN-woning bijna volledig zelfvoorzienend op vlak van energie. En dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, het is ook interessant voor u als koper. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen alvast op een rij.

EEN LAGER ENERGIEFACTUUR

Een BEN-woning is voor een groot deel zelfvoorzienend qua energie. De energie uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonneboilers of zonnepanelen wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en verwarming en warm water aan te sturen. Omdat een BEN-woning bovendien extra goed geïsoleerd is, vraagt het minder energie om ze te verwarmen. Dat is goed nieuws voor ons milieu én voor uw energiefactuur.

KORTING OP ONROERENDE VOORHEFFING

Kopers van een BEN-woning genieten vijf jaar lang van een interessante korting van 50 tot 100% op de onroerende voorheffing. Bij een E-peil van maximaal E30 kan u rekenen op een korting van 50%. Bij woningen met een E-peil van E20 of minder loopt de korting zelfs op tot 100% – en dat voor vijf jaar lang.

EEN AANTREKKELIJK KREDIET

De populariteit van BEN-woningen zit behoorlijk in de lift. Financiële instellingen en banken spelen hierop in en bieden vandaag in veel gevallen een BEN-krediet aan: een krediet waarmee u van een lagere rente geniet dankzij een korting van 0,25% op de intrestvoet – speciaal voor de aankoop van een bijna-energieneutrale woning.

MEER COMFORT

De strenge isolatienormen voor BEN-woningen hebben niet alleen een effect op het klimaat in huis. Een goed geïsoleerd huis is ook een stuk minder gehorig: omgevingslawaai en geluiden in huis worden optimaal gedempt. Bovendien zorgt het ventilatiesysteem voor een stroom van verse, gefilterde lucht – voor een betere luchtkwaliteit in huis.

EEN SLIMME INVESTERING

Energieneutraal bouwen wordt de norm. De aankoop van een BEN-woning is dus meer dan ooit een slimme keuze. Bovendien is de kans groot dat energiezuinige woningen in de toekomst behoorlijk in waarde zullen stijgen. Zo verdient u bovenop alle andere financiële en fiscale voordelen ook op lange termijn uw investering terug.

Ontdek hier onze BEN-woningen