Architect aan het woord – Buntinx-Pyncket Architecten

... oktober 15, 2021 / Nieuws

De voormalige ‘Fondatel’ site aan het station in Herne zal binnenkort getransformeerd worden tot een volledig nieuwe woonbuurt.

De woonbuurt biedt plaats aan 72 nieuwe woningen en 20 appartementen.  De wijk is zo ontworpen dat het verkeer er autoluw is: er is slechts 1 in- en uitrit voor het verkeer waardoor en enkel plaatselijk verkeer zal zijn en er zijn een aantal doodlopende straatjes.

 

Het fijne aan deze buurt is dat er een zeer grote verscheidenheid zal zijn aan woontypologiëen, dit zowel in oppervlakte als in verschijningsvorm.  Er is een mix van appartementen, gesloten, halfopen en open ééngezinswoningen.  We willen iedereen een thuis bieden.

Aanbod

Door de verscheidenheid van het aanbod, biedt de wijk een antwoord op diverse woonwensen en gezinssamenstellingen.   Aangezien ook bijna alle woningen beschikken over een volwaardige dakverdieping, is er een grote flexibiliteit naar de toekomst toe.  Deze extra verdieping kan gebruikt worden als extra bergruimte, maar kan ook ingericht worden als bijkomende slaapkamer, thuiskantoor of polyvalente ruimte.

Architectuur

De architectuur van de wijk is hoofdzakelijk klassiek, maar met aandacht voor een zeer grote diversiteit en de combinatie met een aantal hedendaagse accenten.

Typologieën

Binnen het aanbod is er keuze tussen compacte stadswoningen, herenwoningen, woningen in lanshuisstijl, woningen in cottage-stijl, vrijstaande dreefwoningen en parkappartementen.  Door de woningen telkens te groeperen, zal elke cluster van woningen een eigen specifieke sfeer uitstralen.

Elk type heeft een ook eigen pallet aan detailleringen en materiaalgebruik.

De stadswoningen zijn aaneengesloten rijwoningen met een eenvoudige vormentaal, maar met aandacht voor de herkenbaarheid van elke afzonderlijke woning.

De woningen in landhuisstijl zijn halfopen woningen met statige detailleringen zoals steunberen, schouwen en tipgevels.

De cottages hebben een lagere kroonlijsthoogte met dakkapellen en zijn opgetrokken in een gekaleide gevelsteen met rode dakpannen.

De herenwoningen vormen mooie cluster van tegenover elkaar liggende witte woningen met veel aandacht voor verticaliteit, statigheid en ritmiek.

Op het einde van de verkaveling liggen nog vrijstaande dreefwoningen.  Deze woningen worden gekenmerkt door karaktervolle tipgevels aan de straatkant en hebben een kwalitatieve tuin en zongerichte terrassen.

De parkappartementen situeren zich bij de ontsluiting van de wijk, liggen dicht bij het station en langs het park met de finse piste.  Er is gekozen voor 2 volumes van telkens 10 appartementen. Op die manier is er een grotere doorwaadbaarheid vanuit de openbare wegenis naar het park en creëren we stuk voor stuk kwalitatieve appartementen met veel zonlichttoetreding en ruimtelijkheid.  De volumes zijn licht verschoven tov elkaar om zoveel mogelijk appartementen aan de straatzijde te laten genieten van de avondzon. Alle appartementen hebben ruimte terrassen en grote raampartijen.

Materialisatie

Om samenhang te creëren tussen de vele typologiën, wordt het met zorg gekozen materialenpallet over de hele wijk toegepast.  Zo hebben de appartementen een strakkere vormgeving, maar worden ze net als een deel van de woningen, uitgevoerd in gekaleide gevelsteen en accenten in een naturelle houten beplanking.  Hierdoor ontstaat er een evenwichtig en harmonieus totaalbeeld, maar elke woning is uniek zodat iedereen zich hier kan thuis voelen.

 

Meer weten over dit project?