Kopen of huren?

We wegen de pro’s en contra’s voor u af
... januari 24, 2023 / Wonen

Spaargids.be maakte onlangs een interessante simulatie van twee koppels waarbij het ene koppel koopt en het andere koppel huurt. Puur financieel bekeken, wie komt er op het einde van de rit goedkoper uit?

Een huis kopen of een huis huren? Een vraag zonder pasklaar antwoord. Een vraag in dezelfde trant als de keuze tussen blauw of groen en kop of munt. De koop-huur-keuze maakt u immers helemaal zelf, op basis van uw persoonlijke, financiële en/of professionele situatie.

Spaargids.be maakt het echter iets gemakkelijk en legt op basis van de meest recente cijfers een interessante simulatie voor. Twee koppels, allen 35 jaar oud, het ene koppel koopt, het andere huurt. We onthouden u hier van alle gedetailleerde cijfers en berekeningen (u kunt de volledige simulatie via deze link nalezen) maar de conclusie willen we wel meegeven:

 “Puur financieel bekeken over een termijn van vijftig jaar, is een huis kopen goedkoper dan een huis huren (een kleine 90.000 euro gesimuleerd verschil!). Naast dat financiële voordeel beschikt de koper uiteraard ook gewoon over een eigen woning, die aan het einde van de rit een mooi appeltje voor de dorst betekent. Bovendien neemt door de inflatie de reële waarde van de jaarlijkse afbetaling van je woonkrediet af.“

Nogmaals, huren of kopen is een erg persoonlijke keuze en hangt af van hoe u in het leven staat. We zetten we nog enkele voordelen van kopen op een rijtje:

+ U bent eigenaar van u eigen thuis. U neemt alle beslissingen, van welke materialen u gebruikt tot de kleur van de badkamer. Elke ruimte en baksteen is van u.

+ Hoe meer u van uw hypotheek aflost, hoe groter u eigen vermogen. U betaalt uw eigen huis af, de waarde van het huis blijft in uw bezit.

+ Kopen is veruit de slimste investering die er bestaat, zeker als de spaarrekening weinig opbrengt.

Wilt u een woning aankopen? We hebben momenteel mooie woningen te koop in Leuven, Aarschot, Brussel, Seraing en Herne. Ontdek ze hier en contacteer ons.