INVESTEREN IN VASTGOED: 5 TIPS

ALLES OVER INVESTEREN IN VASTGOED, VAN RENDEMENT TOT DUURZAAMHEID
... november 9, 2021 / Investeren

Investeren in vastgoed is niet enkel weggelegd voor de lucky few. Ook met een beperkt budget kan u een behoorlijke meerwaarde realiseren. Dat maakt investeren in vastgoed een perfect alternatief voor het traditionele spaarboekje. Maar waar moet u op letten? En hoe haalt u alles uit uw investering? Wij zetten onze beste tips graag voor u op een rij.

INVESTEREN IN VASTGOED: HET BESTE ALTERNATIEF VOOR HET SPAARBOEKJE?

Dat uw spaargeld vandaag weinig winst oplevert, was u ongetwijfeld ook al opgevallen. Met de historisch lage rentes en hoge inflatie maakt u in sommige gevallen zelfs verlies op het geld dat op de bank staat. En dat is geen toeval. Na de bankencrisis van 2008 verlaagde de Europese Bank de rentevoet voor spaarrekeningen naar 0% om spaarders te stimuleren meer te investeren. Bovendien zorgt de hoge inflatie ervoor dat wie tien jaar geleden 100 euro op een spaarrekening zette, vandaag nog zo’n 87 euro overhoudt.

Er zijn heel wat andere manieren om uw kapitaal wél te doen renderen. Eén van de meest stabiele en gegarandeerd succesvolle opties is investeren in vastgoed. De hypotheekrentes staan nog steeds historisch laag, de woningprijzen blijven stijgen en ook de vraag naar huurwoningen neemt elke dag toe. Bovendien kan u bij Dyls rekenen op jarenlange ervaring en expertise in het ontwikkelen van kwaliteitsvolle investeringsprojecten. Zin om te investeren in vastgoed? We verzamelden alvast vijf punten waar u op kan letten.

ONZE 5 TIPS VOOR EEN MAXIMAAL RENDEMENT.

Wees realistisch over het rendement.
In de eerste plaats is het belangrijk dat u zich vooraf een goed beeld vormt van het rendement dat uw investering zal opleveren. Investeren in vastgoed levert rendement op drie vlakken: huurrendement, fiscaal rendement en meerwaarderendement. Maar die rendementen kan u uiteraard niet zomaar optellen. In het begin van de investering behaalt u zelfs een negatief rendement, onder meer door registratierechten en/of btw, notariskosten en leningskosten. Voor opbrengsteigendom geldt door de band dat een nieuwbouwwoning zo’n zeven jaar verhuurd moet worden om die kosten te recupereren. Daarenboven houdt u best rekening met kosten zoals onroerende voorheffing, onderhouds- en beheerskosten en verzekeringen. Toch levert investeren in opbrengsteigendom uiteraard ook heel wat voordelen op: zo wordt u bij verhuur bijvoorbeeld enkel belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen van het pand, en niet op de huuropbrengsten. Kortom: een belegging in vastgoed is een stabiele investering met zekerheid op rendement, maar het is een goed idee om alle factoren in acht te nemen voor een realistische inschatting van dat rendement.

Investeer in nieuwbouw.
Het kan aantrekkelijk lijken om een verouderd pand aan te kopen en zo een grote meerwaarde te realiseren, maar die meerwaarde is niet altijd gegarandeerd en de risico’s die ermee verbonden zijn, zijn vaak veel groter. Bij een bestaand gebouw liggen de onderhoudskosten hoger, zijn vaak renovatiewerken vereist en kunnen problemen als leegstand of een dalende huurprijs de kop opsteken. Een kwalitatief nieuwbouwproject is vaak duurder in aankoop, maar het nettorendement kan oplopen tot wel 80% van het brutorendement.

Let op de locatie.
Het is een huizenhoog cliché, maar de locatie van een pand is enorm belangrijk als het gaat over duurzaam investeren op lange termijn. Eenvoudig bereikbare woningen dichtbij of in een stads- of dorpscentrum worden door de band sneller en makkelijker verhuurd. Daarom gaan we bij Dyls voor onze investeringsprojecten altijd op zoek naar strategische locaties waar de vraag groter is dan het aanbod – zoals bijvoorbeeld de Leuvense binnenstad. Bovendien houden we altijd rekening met de nabijheid van openbaar vervoer en zorgen we bij de ontwikkeling van de buurt altijd voor alle nodige voorzieningen en een aangename dosis groen.

Let op de duurzaamheid.
Voor een investering die rendeert, koopt u best een pand aan dat toekomstbestendig is op vlak van duurzaamheid en energie. Dat biedt voordelen voor alle partijen: als investeerder moet u de eerste vijftien jaar geen aanvullende investeringen doen om de woning aan te passen aan nieuwe normen, en een energiezuinige woning zorgt voor een lagere energiefactuur en meer comfort voor de huurder. In de toekomst zal de overheid niet-duurzaam vastgoed steeds vaker afschaffen. Drie belangrijke zaken waar u rekening mee kan houden, zijn bijvoorbeeld een ligging dichtbij het openbaar vervoer, de mogelijkheid om fossielvrij te verwarmen en de mate waarin de woning voldoet aan de BEN-norm.

Laat u adviseren.
Een investering vinden die echt bij u past? Dan laat u zich best bijstaan door een makelaar met kennis van zaken. Bij Dyls adviseren we u over elk aspect van de investering: van de locatie tot de fiscale optimalisatie. Bovendien wordt elk project tot in de puntjes afgewerkt en volledig afgestemd op de noden van de markt. Zo weet u zeker dat uw investering rendeert.

Bij Dyls hebben we meer dan 15 jaar ervaring met het ontwikkelen en bouwen van opbrengsteigendom op maat van elke investeerder. Meer weten over investeren in vastgoed van Dyls? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.