Historisch moment: Herne fuseert tot Pajottegem

Vanaf 1 Jan. 2025 maakt Herne officieel deel uit van fusiegemeente Pajottegem
... januari 8, 2024 / Nieuws

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee. Voor de inwoners van Herne wordt 2025 een jaar waarin de geschiedenis van hun gemeente voorgoed zal veranderen. Vanaf 1 januari 2025 zullen de gemeentes Herne, Galmaarden en Gooik fuseren en samen door het leven gaan als de gemeente Pajottegem.

BETROKKENHEID VAN DE GEMEENSCHAP

Wat deze fusie bijzonder maakt, is de actieve betrokkenheid van de inwoners bij het beslissingsproces. Voordat de definitieve beslissing werd genomen, kregen de burgers van de gemeenten de kans om hun stem te laten horen. Er werd een oproep onder de inwoners gelanceerd voor het indienen van naamsvoorstellen. Tussen 27 september en 15 oktober 2023 kwam er maar liefst 1230 voorstellen binnen.

Uiteindelijk konden de bewoners kiezen uit vijf door de jury geselecteerde namen: Glooiingen, Heidemark, Mooigem, Reinsberge en Pajottegem. Deze laatste kwam op 14 december 2023 als winnaar uit de bus na democratische stemming.

VOORDELEN VOOR DE INWONERS

Vandaag moet een gemeente steeds meer taken opnemen die vroeger door andere instanties werden uitgevoerd. Om deze verantwoordelijkheden in goede banen te leiden en een krachtig bestuur neer te zetten, kwam het idee van de fusie. De fusie brengt tal van voordelen met zich mee voor de inwoners: eenheidsvorming, een verhoogde personeelscapaciteit die voor een kwalitatieve dienstverlening zorgt, een krachtigere stem bij samenwerkingen en op hogere beleidsniveau en meer financiële middelen om de juiste investeringen te doen.

TOEKOMSTPERSPECTIEF

Met de start van 2024, start ook het overgangsjaar voor de verschillende gemeenten. De fusie belooft een periode van groei, samenwerking en welvaart voor zowel Herne, als Gooik en Galmaarden. Het is een kans om nieuwe verbondeheid te creëren, waar de trots over het verleden hand in hand gaat met de opwinding voor wat de toekomst brengt.

Het komende jaar zal ongetwijfeld spannend zijn voor de inwoners van de nieuwe gemeente. Zo wordt op 13 oktober 2024 de allereerste burgemeester voor Pajottegem verkozen tijdens de lokale verkiezingen.

Zou u graag in deze bloeiende, nieuwe gemeente willen wonen? Bekijk dan zeker onze projecten Iroh en Fondatel in Herne. Onderstaand alvast een inkijk in onze modelwoning:

Liever wonen in een andere gemeente? Ontdek onze projecten De Torens in Aarschot en BLVD10 in Brussel. 

Meer updates over de fusie kan u volgen op de website van ‘Groeien om klein te blijven’.